Om oss

”Man borde göra något”. Hur många gånger har man inte tänkt den tanken? Och hur många gånger har det slutat vid den tanken? Vi är ett gäng privatpersoner som tröttnade på att bara tänka. Istället drog vi igång tre olika hjälpprojekt, med syfte att på olika sätt stötta och hjälpa de människor som i dag är på flykt från sina hem runt om i världen.

När samhället ser ut som det gör i dag tycker vi att det är viktigt att visa var vi står och vad vi tror på, nämligen medmänsklighet och omtanke. En gemensam tanke genomsyrar vårt arbete – vi vill göra något och inte stå på sidan och titta på.

 

Flyktingläger Kurdistan

WE ACT Sweden:

We are a non­political and non­religious humanitarian relief organisation doing our work where it is needed. The world is our field of work. We strive to be as creative as possible with limited resources, and the Swedish saying “att koka soppa på en spik” describes our work in a good way.

In challenging situations we need to be inventive, and so we are! We don’t mark our territories or think about prestige, we focus on our goals ­ to make the world a better place for our fellow human beings. We have a good working co­operation with a line of other great humanitarian organizations and we are always open to new collaborations.

WE ACT Sweden work with small, flexible teams as a complement to the large organizations, in order to efficiently reach out where help is needed.

Vi agerar – Malmö/Lund:

Allting började sommaren 2015 med en katastrof som uppdagades i medier kring människor som tvingats fly sina hem och familjer för att undkomma konflikterna i deras länder. Anna-Karin Persson, kunde inte bara titta på och startade under en natt ”Vi agerar Malmö/Lund” för att samla in kläder, skor och förnödenheter till flyktingarna. Under bara en natt växte facebookgruppen med flera tusentals medlemmar och fortsätter ännu idag.

Med hjälp från volontärer och personers givmildhet har de redan nu kunnat skicka ner två fulla transporter till ett läger mellan Kroatien/ Serbien och en container direkt ner till Syrien.

Kurdawan och Henrik lastar av transporten i Zagreb  The camp  Flyktingar på väg

malmo.lokaltidningen.se/hjalpsandning-har-natt-fram-till-flyktingar-i-nod

www.skd.se/lundabor-i-protest-mot-stangda-granser/

malmo.lokaltidningen.se/insamling-i-slottsstaden-hjalper-flyktingar-i-nod

Alla är kockar:

Vi är några barndomsvänner från Lund som berörts mycket illa av den rådande flyktingkrisen, och vi gör nu en insats.

2015 tog vi oss ner till de områden i Europa där behovet av mat var som störst, där vi tillagade och serverade varm mat till de som behövde. Vi hade även mobilt kök och engagerade människor som följde med på resan.
Resan var väldigt omfattande och vi behövde kontinuerligt fylla på med mer råvaror, tanka fordon, samt försöka tillgodose andra akuta problem på plats. Vi gav inte upp förrän alla resurser var slut!

Efter en mycket lyckad insats vid de ungerska gränserna under oktober månad kommer nu vi bakom Alla Är Kockar att göra ytterligare en insats och denna gången går vår konvoj med förnödenheter till den grekiska ön Lesbos, där situationen med flyktingarna som anländer på gummibåtar över Medelhavet är kaotisk. Vi har denna gång slagit oss ihop med den svenska frivilligorganisationen AGERA och dess volontärer samt ett svenskt läkarteam. Vår egne Kurdawan André Chaomar kommer den 20:e oktober tillsammans med Röda Korsets sektionschef för Europa att åka ned till Lesbos för att rekognosera situationen där och för att förbereda för den första omgången av förnödenheter som ska gå från Sverige den 7:e november 2015.

Kurdawan med mat 12039237_904118006304134_7927560073175194023_n

www.svt.se/nyheter/utrikes/svenska-kockar-dukar-upp-vid-gransen-till-kroatien

www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt

www.expressen.se/flydde-for-20-ar-sen-hjalper-nu-flyktingar

www.gp.se/nyheter/varlden/svenskar-hjalper-flyktingar-i-kroatien

 

AGERA International:

Vad har vi gjort?

Vi har varit nere i Ungern, Kroatien och nu är några av oss nere på Lesbos och ser till att de som verkligen behöver humanitär hjälp får det.

Vi har lyckats två gånger att ta oss in på ”låsta camps”. Situationen för de som kommit dit är vidrig.
Första resan gick till Röszke och då lämnade vi 24 ton vid Hangar 1.

http://www.expressen.se/nyheter/har-sover-flyktingar-pa-smutsiga-madrasser/

Andra gången tog vi oss till Bapska och Opatovac som ligger vid gränsen Serbien/Kroatien. Förnödenheterna vi lyckats få ihop då var med goda människors vilja att skänka 23.7 ton. En del av det gick till det slutna lägret i Opatovac, vid gränsen Kroatien Serbien. Det har varit en tuff resa, såväl inne i den låsta campen där vi stöttade flyktingarna psykiskt som utanför vid Bapska där de tog sig över gränsen från Serbien. Flyktingar vittnade att poliser misshandlat dem och behandlat dem fruktansvärt på deras flykt, men att det finns de som bemött dem med respekt också. Vi fick höra samma upplevelser från de flesta. Några berättade att stannat och hellre dött i sina hemländer om de vetat att flykten varit så traumatisk. Ageras läkarteam med sköterskor, barnmorskor etc. tog hand om de skadade och plåstrade om dem, andra stöttade på andra sätt. Det var brutna ben, sår lite här och var, skallskador etc. Teamet räddade även en liten 30 dagars baby från en bråd död, det var på håret. Tack vare AWAB som bidrog med fullt utrustad ambulans från Sverige, fanns det syrgas till barnet som fördes med ilfart till sjukhus.

Flyktingström  AGERAS team  12105761_10153072873907120_3595084703787822931_n

Läs mer om vår samlade organisation: www.facebook.com/WEACTsweden

www.weactsweden.com

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA!

 

Köp biljetter!

Scroll to Top