05/dec
WE ACT
Published in post

Lägesrapport från Lesbos!

Hur är det på Lesbos?

Vi är många här hemma som är nyfikna på hur våra volontärer på Lesbos har det. Vi är också många som undrar hur de människor som är på flykt har det och hur är läget på Lesbos just nu? Hur märks Turkiets nya agerande av? Hur går det för lokalbefolkningen på Lesbos? Vi är många som vill hjälpa och göra en skillnad – vilket inte alltid är så lätt, många välmenande initiativ har ibland i sig självt blivit ännu ett problem att hantera för människor på plats.

 

Vi bokade helt enkelt in ett längre telefonsamtal med Kurdawan som organiserar We Act Swedens arbete på plats för att få reda på mer och utifrån det samtalet ska vi nu försöka sammanfatta läget, men komplexa situationer tar tid att beskriva så det blev hela tre artiklar av vårt samtal!

 

Vi börjar med en lägesrapport

Just nu är vi runt 40 volontärer på plats från We Act Sweden samt representanter från andra organisationer från olika delar av Europa. Vad som behövs göras kan skilja såg åt väldigt mycket varje dag och situationer och förutsättningar ändras hela tiden. Därför samlas alla kl 09.00 för morgongenomgång där dagens uppgifter och fokus delas ut.

 

-Det finns många organisationer här som har sina områden och uppgifter som dom gör – vi försöker fylla luckorna och hela tiden vara flexibla för vad som behövs, berättar Kurdawan.

 

Både människor och natur har mött stora utmaningar det senaste året och våra volontärers arbete sker i ett sammanhang och allt måste fungera tillsammans. Vissa behov kan bli tydliga efter ett tag och då försöker organisationer på plats hjälpas åt att hitta en lösning.

 

-Vi har nu haft flera möten för att se om vi inte kan upprätta ett tvätteri, berättar Krudawan och fortsätter. Här finns otroligt mycket kläder och filtar men allt är smutsigt och kan inte användas. Om vi bygger upp ett tvätteri så kan människor på flykt byta kläder innan de beger sig vidare och samtidigt kan vi ta hand om deras blöta eller smutsiga kläder, tvätta dom och sedan kan dom användas igen. Det skickas också ner mycket kläder från olika insamlingar i Europa så här finns mycket kläder som skulle gå att återanvända eller kanske även skickas till andra områden där behovet i perioder är större eller tillgången mindre än här.

 

Kurdawan berättar också att detta är ett projekt som diskuterats ett tag redan men att det nu verkar som om att dom eventuellt kan hitta en lösning ganska snart – så vi får hålla tummarna för det!

 

Läs vidare imorgon!
Flyktingströmmen och Turkiet

Stöd till Lokalbefolkningen

Hjälp oss gärna med ett bidrag till vår verksamhet!

Swisch: 123 056 70 16

Bankkonto Swedbank: 8214-9 944 739 802-6

Köp biljetter!
WE ACT
”Man borde göra något”. Hur många gånger har man inte tänkt den tanken? Och hur många gånger har det slutat vid den tanken? Vi är ett gäng privatpersoner som tröttnade på att bara tänka. Istället drog vi igång tre olika hjälpprojekt, med syfte att på olika sätt stötta och hjälpa de människor som i dag flyr till Europa. När samhället ser ut som det gör i dag, tycker vi att det är viktigt att visa var vi står och vad vi tror på, nämligen medmänsklighet och omtanke. En gemensam tanke genomsyrar vårt arbete – vi vill göra något och inte stå på sidan och titta på.
http://www.refugeegala.se

Comments are closed.

Scroll to Top