06/dec
WE ACT
Published in post

Flyktingströmmen och Turkiet – Är det lugnare nu?

Är det lugnare nu?

Ja, eller det kommer inte lika många som det gjorde när trycket var som högst, men nu är allt också mycket bättre organiserat och uppbyggt på ett sätt så att vi kan ta emot flera tusen personer per dygn. Det kommer fortfarande människor varje dag, och i kylan är det avgörande att vi finns här.

Anledningen till att det inte är en lika akut kris är att nu fungerar registreringen på ett bättre sätt, alla får en portion varm mat och kan byta kläder, berättar Kurdawan. Nu när det är kallt så kan den sträckan på några kilometer som de måste gå handla om ren överlevnad om vi inte skulle vara här och ge mat, kläder och skjutsa många.

Innan när det inte var kallt var det inte lika farligt, men de som kommer har kanske väntat  i flera dagar utan mat i Turkiska skogen innan de får hoppa på båten, sedan är resan över vattnet riktigt svår och om de kommer fram så är människorna både svaga och grovt nerkylda – och då är det helt avgörande att vi är här.

 

Vad märker ni av att Turkiet nu lovat EU att helt stoppa flyktingströmmarna?

Vi märker det men den minskade strömmen är tillfällig enligt vår analys, och anledningen till att folk flyr har inte försvunnit – tvärtom så kommer trycket öka nu när England med flera bombar och kriget kommer eskalera, berättar Kurdawan.

 

Kurdawan berättar också vidare om att båtvägen mellan Grekland och Turkiet har funnits i många år och är en väletablerad route och ekonomisk verksamhet sedan lång tid tillbaka. Denna verksamhet har nu de senaste åren vuxit otroligt mycket och omsätter enorma mängder pengar som i sin tur skapar många intressenter för att inte vakta gränserna. Analysen är att Turkiet kommer anstränga sig lite nu för att visa upp en god intention för EU och runt 60 smugglare har gripits. Det finns många som vill hålla smuggelaffärerna igång och det kommer krävas en viss grad av våld för Turkiet för att stoppa flyktingströmmen helt men många anser att det inte kommer gå. De flesta människor kommer över havet nu på nätterna istället för att undvika kustbevakningen.

 

Men det kommer bli svårt för Turkiet att stoppa strömmen någon längre tid, forsätter Kurdawan. På grund av ökat våld och krig i Syrien så kommer ännu fler att fly och situationen är reda ohållbar för så otroligt många människor, så trycket på Turkiet kommer bara öka och öka – vad ska dom göra till sist? Börja döda folk eller släppa vidare dem?

 

Flyktingar på Lesbos

Vilken lättnad det måste vara att faktiskt komma fram.

Vad är er största utmaning i dagsläget?

Uthållighet ….och att inte få panik! Det är alldeles för tidigt att säga något om i vilken grad Turkiet kommer kunna stänga sina gränser och vi måste våga stanna – så fort gränsen ens öppnas lite så kommer det komma så otroligt många och nu i kylan – om vi inte är här och tar emot dom då…  ja, då kommer dom inte klara sig. Att vi är här lika organiserade som nu och förberedda kommer vara avgörande för deras överlevnad. Så vi måste orka stanna och ta hand om alla de som fortfarande kommer-  och även om det skulle minska ännu mer så måste vi våga stanna över vintern, annars kommer det bli en akut kris igen.

 

We Act Sweden förbereder sig för att stanna ett tag – det är bara vi som bistår med varm mat och vi vill fortsätta med det. Sedan är det svårt att förutse det nuvarande politiska landskapet, vad som kommer ske och vilka konsekvenser det får. Men behoven är stora på många ställen och nu ökar våldet i Syrien vilket kommer fortsätta tvinga människor att fly – vi kommer göra vårt bästa för att säkra att vår verksamhet och vår kompetens kommer till nytta – vare sig det är på Lesbos eller där det behövs!

Tack till alla er som är med och stödjer oss – tillsammans gör vi allt detta möjligt!

Läs vidare
Lägesrapport

Hjälp oss gärna med ett bidrag till vår verksamhet!

Swisch: 123 056 70 16

Bankkonto Swedbank: 8214-9 944 739 802-6

Köp biljetter!
WE ACT
”Man borde göra något”. Hur många gånger har man inte tänkt den tanken? Och hur många gånger har det slutat vid den tanken? Vi är ett gäng privatpersoner som tröttnade på att bara tänka. Istället drog vi igång tre olika hjälpprojekt, med syfte att på olika sätt stötta och hjälpa de människor som i dag flyr till Europa. När samhället ser ut som det gör i dag, tycker vi att det är viktigt att visa var vi står och vad vi tror på, nämligen medmänsklighet och omtanke. En gemensam tanke genomsyrar vårt arbete – vi vill göra något och inte stå på sidan och titta på.
http://www.refugeegala.se

Comments are closed.

Scroll to Top